Streekstad Centraal Podcasts

Mens en Boek; aflevering 007 (seizoen 19)

October 26, 2020

Je zou het in deze tijd bijna vergeten, maar een goed boek is nog steeds een lust voor het brein. Maar welk boek dan? Ton de Kruyff neemt er iedere week een aantal onder de loep en wordt daarbij bijgestaan door Ria Kostelijk in de podcastserie Mens en Boek. Tijdens deze aflevering wordt Winterbloei van Jan Wolkers onder de loep genomen, Maarten 't Hart's De nachtstemmer besproken en over Een lied voor de maan van  Toon Tellegen gesproken.

Winterbloei van Jan Wolkers is een bundel met nog niet eerder gepubliceerd werk van de schrijver die we allemaal kennen van onder andere 'Turks fruit'. Naast zijn eigen werk worden ook andere personen aan het woord gelaten die op een of andere manier een connectie hadden met Wolkers zelf. Winterbloei is een ode aan de natuur, en dan vooral aan de winter, zijn favoriete seizoen.

De nachtstemmer van  Maarten 't Hart speelt zich af eind jaren tachtig van de vorige eeuw. Een Groningse orgelstemmer krijgt de opdracht een beroemd kerkorgel te stemmen in een Zuid-Hollands havenstadje. Hij komt terecht in een wonderlijke wereld, bevolkt door eigenaardige, merendeels xenofobe dwarsliggers wier liefste bezigheid het is zowel elkaar als mensen van buiten ertussen te nemen.

De mol wil iets doen voor de maan. Die staat altijd alleen aan de hemel en krijgt nooit eens bezoek. Hij besluit een lied voor de maan te schrijven. Maar dat is moeilijker dan gedacht. Het moet rijmen, denkt de mol, en lopen. Of eigenlijk niet lopen, maar dansen. Een lied rijmt en danst. Welkom in de wereld van Een lied voor de maan van Toon Tellegen.

Mens en Boek is iedere maandag om 6 uur te horen op Streekstad Centraal en natuurlijk te vinden op streekstadcentraal.nl, en is een samenwerking tussen Streekstad Centraal en Bibliotheek Langedijk.

Play this podcast on Podbean App